May 20, 2024

Utazás, kirándulás, túra

Irány … Çanakkale, Törökország

3 min read

2019 Július 19 – 20

Törökországi nyaralásunk során szerzett élményeket, tapasztalatokat, tippeket, tanácsokat szeretném megosztani veletek, amit egy szervezett buszos körút során éltünk át. Útra fel és irány Çanakkale, utazásunk első megállója.

Çanakkaleba Kilitbahirból komppal lehet átjutni a Dardanella tengerszoroson (a Márvány tengert és az Égei tengert köti össze, a tengerszoros elválasztja Európát Ázsiától). Itt volt az első világháborús gallipoli csata. A parton ebből az időszakból van sok szoboregyüttes, makett, amíg a kompra vártok itt jól el lehet tölteni az időt, sajnos, mi nem kellett semmit se várjunk, ezért csak a buszból tudtunk nézelődni.

Első szállásunk Çanakkaleba a Büyük Truva Hotelben volt. Egyes szobák erős dohányfüst szagúak, a légkondi is néha zajos, csöpög, de ez szobától függ. A minibár jól felszerelt, a szoba, fürdő tiszta. A vendégek fogadására török édességet tesznek ki, valamint van vízforraló, fél liter víz, tea, kávé.

A szobák elfoglalása után kerestünk egy ingyenes strandot (az Ida Kale Resort Hotel közelében), a délutánt itt töltöttük fürdőzéssel a tengerben, a part homokos, a víz lassan mélyül, ideális gyerekeknek a pancsoláshoz.

Vacsorára értünk vissza a hotelbe, svédasztalos vacsora bő választéka fogadott: leves, saláta, előételek, főétel, desszertek.

Az esti sétát semmiképp se hagyjátok ki, ha arra jártok, a kikötő közelében pedig a kivilágított trójai faló igazán impozáns látványt nyújt. Érdekesség, hogy ez a faló szolgált a Brad Pitt főszereplésével készült Trója film díszleteként, amit később a filmstúdió a török kormánynak ajándékozott. A film díszletéül szolgáló faló 11 és fél méter magas és 12 tonnát nyom. Az acél-üveggyapot monstrumot úgy alkották meg, mintha használt hajódeszkákból készült volna, hiszen valószínűleg ez volt az egyetlen építőanyag ami a görögök rendelkezésére állt.

A reggeli is bőséges, svédasztalos. Saját tapasztalat, hogy a hotelekben a török tea túl erős, ezért keserű az íze, mint egy túláztatott fekete teának, ezért ajánlatos egy pici forró vízzel hígítani. A teázókban felszolgált tea rendben van.

Reggeli után ismét útra keltünk, vár ránk egy újabb megálló, irány …

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Çanakkale”]

About Author

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.